pokazala studija

Osim što su najbolji čovjekovi prijatelji, psi mogu pomoći u ozbiljnom zdravstvenom problemu

Svi znaju da su psi nevjerojatna bića koja nas mogu usrećiti iz dana u dan. Njihov učinak na mentalno zdravlje već je potpuno jasan, ali nova studija otkrila je još jedan zapanjujući podatak.

Istraživanje objavljeno u Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes, pokušalo je istražiti povezanost između posjedovanja psa i kardiovaskularnog zdravlja odnosno zdravlja srca.

Znanstvenici su prikupili podatke čak 1769 osoba koje su procijenili prema sedam univerzalnih zdravstvenih faktora Američke udruge za zaštitu srca: indeks tjelesne mase, prehrana, fizička aktivnost, pušenje, krvni tlak, krvni šećer i kolesterol.

“Generalno su osobe koje su posjedovale pse imale bolju prehranu, više fizičke aktivnosti te krvni šećer u idealnim rasponima”, tvrdi Andrea Maugeri, znanstvenica na sveučilištima u Brnu i Cataniji.

Do ovakvih je rezultata vjerojatno došlo jer su ljudi koji imaju pse više izvan kuće, kreću se češće zbog ljubimaca. Posljedica takvog načina života odmah utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava, piše Život i stil.

“Psi su tako povezani s boljim mentalnim zdravljem i manjom socijalnom izolacijom – važnim faktorima u smanjenju rizika od srčanog udara”, dodao je Francisco Lopez-Jimenez.

Komentiraj