Ova jela s tradicionalnim namirnicama će vam otvoriti apetit i inspirirati vas da pripremite vlastitu blagdansku gozbu

Koliko je gastro turizam popularan najbolje govori i podatak da će i ove godine Gastroadvent u Splitu posjetiti brojni strani novinari.

Svake godine ova manifestacija koju podržavaju grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, ali i županijska i gradska Turistička zajednica, bavi se jednom od autohtonih namirnica, a ove godine je odabran luk.

Cilj je ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.

“Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je kako bijelom luku tako i termalnim vodama jer oboje u sebi sadržavaju sumpor. Danas vodimo računa o obnavljanju kolagena o povećanju imuniteta, a onda u organizam moramo unijeti brojne nutrijente kako bi se to moglo i ostvariti. Sumporne termalne vode nas čine ljepšima izvana, a luk nas čini zdravijim i dugovječnijim iznutra”, kaže organizatorica Gastroadventa, nutricionistkinja Olja Martinić.

Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u neposrednoj je vezi s tlom na kojem uspijeva, a kako je područje oko Splita bogato termalnim izvorima pa stoga i češnjak kao i drugo povrće smatramo iznimno zdravstveno vrijednim. Termalne vode natapaju tlo pa ga čine posebnim za vegetaciju, a istodobno hlapljive komponente poboljšavaju kvalitetu zraka.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sumporne termalne vode koriste se u terapiji kod pojedinih dermatoloških problema, problema s dišnim sustavom a posebno kod kroničnog reumatizma i neuralgija, a također su pomoć i kod kroničnog umora te u antistres programima.

Komentiraj