lakše ćete zaspati

Patite od nesanice? Ovi trikovi bi vam mogli pomoći

Iako ste jako umorni i jedva gledate, čim spustite galavu na jastuk kreće neki skroz drugačiji film. Misli ožive i krenu ‘jurcati’ po glavi, jedna preko druge i vi ste budni kao da je podne. To se događa iz noći u noć i osjećate se nemoćni? Na sreću, rješenje postoji.

Psihologinji Susain Biali klijenti često dolaze s ovm problemom te je pronašla način kako da im pomogne. Postavila im je ovih nekoliko pitanja te su zajedno došli do rješenja.

Zapitajte se i vi:

1. Nosim li mobitel u krevet?

Plavo svjetlo koje emitira mobitel utječe na mozak tako što sprječava proizvodnju melatonina – hormona spavanja. Najbolje bi bilo da mobitel, laptop ili bilo koju drugu vrstu računala prestanete koristiti sat ili dva prije odlaska na počinak, no ako se niste spremni odreći interneta i društvenih mreža, uključite opciju “Night Shift” ili smanjite svjetlo.

2. Što radim prije odlaska u krevet?

Slanje poruka, odgovaranje na mailove, osobito one poslovne ili bilo kakva komunikacija preko mobitela i i interneta ili pak čitanje članaka, loša je ideja ukoliko se spremate na počinak jer te radnje previše stimuliraju mozak. Ako vas čitanje opušta uzmite knjigu. Bilo bi idealno da joj je radnja opuštajuća.

3. Kako provodim večeri?

Obratite pozornost na to što što vas razbuđuje, a što umiruje i za večernje sate birajte samo one radnje koje vas umiruju. Ako morate raditi, učinite sve što je u vašoj mogućnosti da posao obavite što prije.

4. Kakvo svjetlo koristim?

Prije otkrića struje ljudi su običavali spavati u prosjeku devet sati na noć. S pojavom struje stvari su se promijenile. Svjetlo utječe na naš mozak tako što ometa lučenje melatonina. Teže usnivamo i lošije spavamo. Kako biste što prije zaspali, uvečer koristite ambijentalnu rasvjetu. Umjesto televizije, pustite neku laganu glazbu koja će vas opustiti.

5. Postoji li nešto što me brine?

Život nosi brojne izazove, a neki od njih drže nas budnima protiv naše volje.
U tom slučaju možemo učiniti nekoliko stvari:

-Ako je stvar ozbiljna i osjećate da vam treba pomoć, porazgovarajte sa stručnom osobom koja će vam pružiti podršku.
-Pišite dnevnik prije odlaska u krevet. Papir trpi sve i pomoći će vam izbaciti negativne misli iz glave.
-Naučite neku opuštajuću tehniku. Primjerice, duboko disanje je odličan način da se riješite briga. No, ima još načina. “Jedan moj klijent, bivši skater, rekao mi je da mu pomaže, kad legne u krevet, to što u mislima vozi skate sve dok ne zaspi”, kaže Biali. Tu su još molitva i meditacija.

6. Za što mi služi krevet?

Ako u krevetu radite različite stvari – jedete, koristite računalo, surfate internetom, gledate filmove, vaš etijelo prima zbunjujuće signale kada je u pitanju krevet. Ako patite od nesanice, pobrinite se da vam krevet služi samo za spavanje i seks

Ako nikako ne možete zaspati ili se probudite usred noći i san vam više neće na oči, ustanite iz kreveta i u njega se vratite tek kad vam se počne spavati. piše Život i stil.

Komentiraj