vrijedni savjeti

Pedijatrica savjetuje kako zaštititi dijete od gripe, a ukoliko je već oboljelo, kako ga liječiti

Sve je više oboljelih od gripe, a među zaraženima ima i puno djece. Kako smanjiti rizik od zaraze, ali i što učiniti ako je dijete već oboljelo, objasnila je za Život i stil pedijatrica Tatjana Lesar.

“Gripa je akutna zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, ali i rukama te igračkama ukoliko su kontaminirane. Virus može preživjeti na zraku i na predmetima oko jedan sat”, kaže liječnica iz Poliklinike za dječje bolesti Helena, u čijoj je ordinaciji ovih dana veća gužva, no inače. Doba je godine u kojem su virusi gripe i prehlade najaktivniji.

U početku je teško razlikovati radi li se o gripi ili bakterijskoj infekciji dišnih puteva, kaže pedijatrica, no kako dani prolaze, simptomi postaju sve jasniji.

“Glavni znakovi gripe su visoka temperatura kroz više dana, slabost, klonulost, bolovi u mišićima cijelog tijela, šmrcanje, kašljanje te ponekad grlobolja i glavobolja. Bolesnik je zarazan već dva dana prije pojave simptoma, a ostaje zarazan i do sedam dana”, upozorava dr. Lesar i savjetuje kako smanjiti rizik od zaraze.

Pet koraka koje treba poduzeti kako bismo smanjili mogućnost razvoja gripe kod djeteta:
– izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe
– redovito perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi
– provodite uravnoteženu prehranu
– boravite na svježem zraku
– osigurajte djetetu dovoljno odmora

“Cijepljenje protiv gripe osigurava visoku zaštitu. Ukoliko se radi o djetetu mlađem od devet godina koje se prvi puta cijepi, potrebne su dvije doze u razmaku od mjesec dana. Ostali se cijepe jednokratno”, dodaje pedijatrica.

No, što učiniti ako dijete oboli od gripe?

“Ukoliko dijete oboli od gripe preporuča se provoditi simptomatsko liječenje, a to uključuje skidanje temperature lijekovima protiv temperature, provođenje toalete nosa fiziološkom/morskom otopinom te po potrebi hipertoničnim otopinama i/ili dekongestivima. Potrebno je unositi dovoljno tekućine i mirovati”, zaključuje dr. Lesar.

Komentiraj