lagani detox

Pitali smo splitsku nutricionisticu kako se oporaviti od blagdana, recept uopće ne izgleda strašno

U posljednjih deset dana većina našeg dana bila je uglavnom vezana za okupljanja oko blagdanskog stola.

Iako svake godine sebi obećamo kako nećemo pretjerati, sarma, pečenja, pašticada, francuska salata, pršut, sir i gomile dobrih kolača koje jedemo samo oko Božića i Nove godine i ovog puta su nas natjerali da sva obećanja bacimo kroz prozor.

Naravno, sada kada smo napokon stali s velikim količinama jela i vina ili pive koje su izuzetno dobro nadopunjavali ono što smo pojeli, posljedice se već vide.

Dobro, na vagu sigurni smo nećete stati još barem tjedan dana tješeći se da se ove godine ništa nije primilo, ali zato osjećate težinu u želucu i shvaćate da vaš brzi način života nije dobro prigrlio tolike količine hrane i pića. Naša poznata nutricionistica Olja Martinić savjetuje vam da se bacite na lagani detox, ali i dodaje da se i on kao i sve drugo mora provoditi s mjerom.

Neka 80 posto vašeg dnevnog obroka bude bazirano na namirnicama niskog glikemijskog indeksa. Glikemijski indeks hrane je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Glikemijski indeks je pokazatelj koliko svaki gram dostupnog ugljikohidrata u namirnici (ne računajući vlakna) povisuje nivo glukoze u krvi, u referenci s čistom glukozom.

“Nije nimalo teško jer na raspolaganju su vam špinat, češnjak, kiseli kupus, zelena salata, gljive, poriluk, repa, tikva, tikva cvjetača, zelena leća, divlja riža, brokula, bijeli grah, slanutak”, savjetuje Olja Martinić, ali i upozorava da osobe s kroničnim smetnjama i na stalnoj terapiji ne smiju primjenjivati agresivne “detox” programe kako ne bi ugrozili zdravlje.

“Osobe s autoimunim bolestima ne smiju provocirati stres u jelu i piću budući da isto može biti okidač koji mirno stanje uvodi u akutna stanja. Posebno ako se radi o visokim koncentracijama čaja, svježeg povrća ili sokovima od istog. Zdrave osobe koje su prešle granicu ovih dan u jelu i piću svakako bi trebali podržati organizam u detoxu koje tijelo sada odrađuje s naporom”, kaže Olja.

Uz poznatu sikavicu dobar odabir su crna rotkvica i proizvodi na bazi koprive (čaj, kapi koprive) zatim kapi korijena maslačka… Trebali bi povećati unos salata i dobre stare turšije kao i kisele krastavce čija prednost je što pomaže stabilizaciji mikroflore (sadrži dobre bakterije), a i umanjuje glad. Tri puta tjedno obavezno za glavni obrok konzumirajte leguminoze (slanutak, bijeli grah, leću, azuki grah…).

Komentiraj