zdravlje je u pitanju

Samo da ih se “riješe”: Je li pametno djecu namjerno izložiti vodenim kozicama?

Ovakvi susreti znače da se djeca koja nisu zaražena dovode u dodir s djecom koja imaju vodene kozice jer roditelji žele “završiti” s tim.

Iako se ovo čini jako dobro u teoriji, pedijatrica Natasha Burgert objasnila je za Insider za to nije sigurna praksa i da mogu se dogoditi komplikacije koje su opasne po život. Njezina preporuka je da je bolje cijepiti djecu kako bi spriječile vodene kozice i druge viruse, piše Život i stil.

Prije uvođenja cjepiva ovakve vrste susreta su bile vrlo česte u SAD-u, a roditelji su ih prakticirali i kod nas. Zdravu djecu stavili bi u prostoriju s djecom koja imaju vodene kozice u nadi da će se zaraziti.

Iako kad se jednom prebole vodene kozice, više ne postoji opasnost da se opet zaraze, liječnici upozoravaju da to nije sigurno. “Ne postoji način da se unaprijed zna koliko će simptomi biti teški za vaše dijete. Dakle, nije vrijedno izložiti svoje dijete bolesti”, napominju iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I kod zdrave djece može doći do komplikacija

“Nažalost, kada dijete dobije vodene kozice, nemoguće je predvidjeti ishod. Čak i ako je dijete općenito zdravo”, objašnjava dr. Natasha Burgert. “Neka djeca dobit će samo nekoliko mjehurića, dok će neka i umrijeti. Nikad ne znaš, zato mi cijepimo sve”, nastavlja dalje.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) osoba s blažim simptomima može imati glavobolje, groznicu, gubitak apetita i ekstremni umor uz crvene točke i mjehuriće. U ekstremnim slučajevima, međutim, može se razviti bakterijska infekcija, upala pluća i mozga, sepsa te može doći do smrti.

Komentiraj