treba znati stati

Saznajte patite li od emocionalnog prejedanja i kako se na vrijeme zaustaviti

Mnogi od nas našli su se u takvoj situaciji: osjećamo se tužno pa posegnemo za čokoladom, naživciramo pa odemo u prvu pekaru. No, što kad to izmakne kontroli?

Takvi su mehanizmi ponekad sasvim normalni dio funkcioniranja naše psihe.

Međutim, ako se emocionalno prejedanje često ponavlja ili postaje glavni način kako se osoba nosi s emocijama, zdravljem i zadovoljstvom, to ostavlja veliki trag na mentalno zdravlje i liniju, piše Život i stil

Činjenice o emocionalnom prejedanju:

-postoje fizički i psihički uzroci emocionalnog prejedanja
-emocionalno prejedanje je često uzrokovano stresom ili jakim emocijama
-postoje metode koje olakšavaju simptome

Postoje karakteristična stanja zbog kojih smo skloni prejedanju, a koja prvenstveno utječu na našu psihu. Dakle, ne mora nas tijelo fizički tražiti, recimo, šećer, već onako kako se osjećamo i što radimo utječe na odluke o prehrani.

Tipični su okidači umor, dosada i stres.

Osobe koje žive ispunjeni život odnosno nemaju mnogo slobodnog vremena, vjerojatno se neće okrenuti hrani za ‘popunjavanje’ dnevnog rasporeda. S druge strane, oni koji ne ispunjavaju vrijeme na pravilan način, mogu upasti u zamku.

Tu su i navike koje su često uzrokovane nostalgijom za djetinjstvom. To može biiti, recimo, sladoled nakon napornog dana jer su tam to davali roditelji.

Među vrlo čestim okidačima su idruštvene obaveze. Svi imamo prijatelja koji nas ohrabruje na pizzu i pića nakon teškog dana kako bismo se ‘opustili.’ Taj pritisak postaje prejak i mi se priklanjamo navikama druge osobe.

Prvi je korak da osoba razumije da jede zbog osjećaja i prepozna situacije i okidače u svom životu. To je najlakše uz pomoć dnevnika hrane u koji pišemo što jedemo i kako se u tom trenutku osjećamo te jesmo li bili gladni prije rhane.

Rješenja:

-dosada: ispunjavanje vremena drugim hobijem (knjiga, slikanje)
-stres: joga, meditacija, šetnja u trenutku kad osjetimo poriv za hranom
-depresija i tjeskoba: kontakt s prijateljima i stvaranje plana za nošenje s negativnim emocijama

Potrebno je u ekstremnim slučajevima kontaktirati liječnika. Emocionalno prejedanje vrlo često nije samo manjak samodiscipline, već postoji dublji uzrok, piše Život i stil

Komentiraj