u svašta se vjerovalo

“Što dalje od muškaraca, nemojte kuhati, a možda bi bilo dobro i da otiđete iz kuće”: Ovu su samo neka od vjerovanja vezana za mjesečnicu

Jug Indije uzdrmali su nasilni prosvjedi nakon što su se tri žene suprotstavile stoljećima staroj zabrani ulaska žene u hinduistički hram.

Naime, on je jedan u nizu takvih u Indiji koji zabranjuju ulazak ženama menstrualne dobi, što je praksa koja potiče iz vjerovanja da su žene i djevojke nečiste tijekom mjesečnica.

Tabui vezani uz vaginalno krvarenje mogu se naći po cijelom svijetu, a ovo je deset najčudnijih.

Žene se isključuju iz vjerskih mjesta i obreda tijekom mjesečnice u mnogim dijelovima Azije, uključujući pretežito hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine. Muslimankama po cijelom svijetu se zabranjuje ulazak u džamije ili sudjelovanje u molitvama tijekom mjesečnice.

Prošlog siječnja je učenicama iz Gane bilo zabranjeno prijeći rijeku dok su imale mjesečnicu, a zabranu je navodno odredio lokalni bog rijeke, piše Život i stil

U dijelovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, djevojke i žene se izbacuje iz njihovih domova tijekom mjesečnice te često moraju spavati u štalama.

U Nepalu ih je posljednih godina nekoliko izgubilo život i to najčešće zbog udisanja dima nakon što su se pokušale zagrijati paleći vatru.

Praznovjerja oko učinka mjesečnice na hranu opstaju u mnogim dijelovima svijeta.

U Indiji postoje vjerovanja da će krastavci koje takne žena koja ima mjesečnicu početi truliti, dok druge vjeruju da one mogu usiriti putar i vrhnje ili pokvariti majonezu. Neki vjeruju da se čak tijesto za kruh neće dići ako ga žena koja krvari dotakne, piše Život i stil

Od Indije i Izraela do nekoliko europskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tijekom mjesečnice jer će se razboljeti ili postati neplodne.

Ženama se često savjetuje da ne šišaju ili boje kosu za vrijeme mjesečnice. Nekima se savjetuje čak izbjegavanje depilacije jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne režu ili lakiraju nokte.

Ženama s mjesečnicom se u mnogim konzervativnim mjestima svijeta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dječacima i muškarcima.

U dijelovima Poljske i Ruande se vjeruje da spolni odnos sa ženom koja ima mjesečnicu može čak i ubiti.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj