novo istraživanje

Treba li se zabrinuti?: Problemi sa spavanjem mogu biti povezani s rakom

Žene koje imaju sindrom opstruktivne apneje pri spavanju (OSAS) imaju veću vjerojatnost za razvoj raka od muškaraca s istim stanjem, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu European Respiratory Journal, piše Život i stil.

OSAS je najčešća vrsta apneje i uzrokuje da osoba prestaje i ponovno počinje disati tijekom cijele noći. Osobe s apnejom za vrijeme spavanja često se naglo bude, guše ili hvataju zrak, a često imaju upale grle ili suha usta. Ovaj poremećaj često smanjuje količinu kisika u krvi, a to je povezano s brojnim zdravstvenim problemima uključujući jutarnje glavobolje, visoki krvni tlak, glasno hrkanje, dnevnu pospanost, poteškoće s koncentracijom, depresijom, razdražljivošću, smanjenim libidom i noćnim znojenjem.

Veza između apneje i raka dojke

Istraživači također vjeruju da postoji veza između OSAS-a i razvoja raka, osobito kod žena. U novom istraživanju, međunarodni tim istraživača analizirao je podatke o gotovo 20.000 Europljana kojima je dijagnosticirana apneja za vrijeme spavanja. Oko 5.800 ispitanih pacijenata bile su žene, a oko 14.000 bili su muškarci. Tijekom razdoblja istraživanja, 2.8% žena i 1.7% muškaraca razvilo je rak.

Rak dojke bio je najčešći karcinom među tim ženama. Uzeli su i druge rizične faktore u obzir poput pušenja, tjelesnu težinu i slično. Međutim, otkrili su da je rak učestaliji kod žena s apnejom u odnosu na muškarce. Znanstvenici navode da su potrebna dodatna istraživanja.

“Kako bi se rješavali simptomi i ostali zdravi, ljudi koji imaju apneju trebali bi paziti da ostanu fizički aktivni, težiti idealnoj tjelesnoj težini, ali ograničiti konzumiranje alkohola i cigareta”, objašnjava Anita Simonds, predsjednica Europskog respiratornog društva.

Komentiraj