ulje za prženje

Ulje koje svi koristimo može uzrokovati depresiju i autizam

Sojino ulje sve se češće koristi za pripremu jela. Budući da podnosi prilično visoke temperature prije nego što se počne dimiti, vrlo je praktično za primjenu u fritezama, na roštiljima i tavama.

No, novo istraživanje provedeno na Kalifornijskom sveučilištu Riverside pokazalo je da sojino ulje, osim što izaziva dijabetes i pretilost, također može dovesti do genetskih promjena u mozgu, koje posljedično izazivaju neurološke poremećaje uključujući tjeskobu, autizam, Alzheimerovu bolest i depresiju, prenosi International Business Times.

Istraživanje je provedeno na miševima. Jedna skupina dobivala je hranu bogatu normalnim sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje. Rezultati su pokazali da je sojino ulje modificiralno ekspresije stotinjak različitih gena u području hipotalamusa te tako izazvalo različite upale, neurološke poremećaje i negativno utjecalo na metabolizam.

Obje vrste sojina ulja imali su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promijenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa shizofrenijom, depresijom i Alzheimerovom bolešću. Najveće posljedice pretrpio je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji potiče zbližavanje s drugima i osjećaje euforije.

Promjene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom. Iako točan sastojak sojina ulja koji izaziva takve promjene nije još otkriven, znanstvenici preporučuju smanjivanje količine sojina ulja u prehrani.

Komentiraj