nije bilo za očekivati

Uživate u mesu? Istraživanje je pokazalo da ste zdraviji od vegeterijanaca

Vegeterijanstvo, bez sumnje, ima brojne prednosti. Od toga da radite na očuvanju prirodnih resursa preko smanjenja rizika od određenih bolesti do pokazivanja ljubavi prema životinjama.

Međutim, vegetarijanci nisu zdravi kao mesojedi, kaže istraživanje koje je proveo Medicinski fakultet u austrijskom gradu Grazu. Naime, kažu da niska konzumacija zasićenih masnoća i kolesterola zbog većeg unosa voća i povrća pridonose većem riziku od raka, alergija i psihičkih problema.

Istraživači su koristeći podatke iz austrijske ankete o zdravlju ispitali prehrambene navike i razlike u načinu života mesojeda i vegetarijanaca, piše Index.

Usporedili su 1320 ispitanika prema dobi, spolu i socio-ekonomskom statusu. Među njima je bilo 330 vegetarijanaca, 330 mesojeda koji istovremeno konzumiraju puno voća i povrća, 300 osoba koje jedu manje mesa i njih 300 koji jedu puno mesa.

Rezultati su pokazali da su vegetarijanci, unatoč tome što su konzumirali manje alkohola i imali niži indeks tjelesne mase, još uvijek bili u lošijem tjelesnom i mentalnom stanju od osoba koje jedu meso.

Komentiraj