dobro je znati

Volite tu i tamo “nazdraviti” s prijateljima? Evo koja alkoholna pića su najgora za vašu kožu

Vikendom se mnogi vole opustiti uz čašicu omiljenog alkoholnog pića što nerijetko završi i pretjeranim konzumiranjem alkohola.

Natečenost, crvenilo, prištići i bore samo su neke od posljedica toga, a da ne spominjemo i dehidraciju te mamurluk. No nisu baš sva pića jednako štetna jer ne sadrže iste komponente, piše Index.

Kakav utjecaj na izgled kože imaju popularna alkoholna pića, za Harper’s Bazaar otkrio je ugledni londonski dermatolog dr. Sam Bunting, a ispod smo ih poredali od lošeg prema najgorem:

1. Tekila

“Tekila ima manje šećera od većine drugih alkoholnih pića pa su i manje šanse da će uzrokovati crvenilo ili prištiće”, kaže dr. Bunting te savjetuje da pri ispijanju tekile preskočite sol jer će tako mamurluk biti znatno slabiji.

2. Pivo

“Pivo sadrži antioksidanse koji su dobri za kožu i imaju anti-age učinak. A uz to sadrži i manje alkohola od većine drugih pića te ga ljudi obično piju puno sporije, pa i manje dehidrira kožu”, ističe dermatolog.

3. Gin i tonik ili votka i tonik

“Gin i votka ne sadrže kongenere, odnosno toksine koje nastaju fermentacijom alkohola pa je nakon njih i šansa za mamurluk puno manja. Također imaju nizak udio šećera, a ako su pomiješani s dijetalnim tonikom, neće toliko ni naštetiti koži”, kaže dr. Bunting.

4. Bijelo vino

Ako je ovo vaše omiljeno alkoholno piće, sigurno ste već upoznati s glavoboljom koja slijedi dan nakon pretjeranog konzumiranja bijelog vina, no posljedice su često vidljive i na koži.

“Bijelo vino je puno šećera koji uzrokuje crvenilo, prištiće i ubrzava nastanak bora te ne donosi baš nikakve koristi za kožu, poput recimo piva”, napominje dermatolog.

5. Mojito

Kokteli su loši za kožu? Tko bi rekao… Osim svakoga tko zna da su puni šećera koji u kombinaciji s alkoholom najgore djeluje na kožu.

“Što manje šećera sadrži alkoholno piće, to su manje šanse za nastanak preuranjenih bora. A s obzirom na sve sastojke koje sadrži, Mojito je jedan od najvećih neprijatelja mladolikog izgleda među popularnim alkoholnim pićima”, upozorava dermatolog te dodaje da šećer još uzrokuje i akne jer podiže razinu inzulina u tijelu.

6. Margarita

“Margarita je dvostruka opasnost za kožu jer sadrži puno šećera u kombinaciji sa soli. To uzrokuje natečenost, ali i znatno ubrzava starenje kože”, kaže dr. Bunting.

7. Crno vino

“Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila što vodi do pojačanog crvenila na koži. Crno vino jedno je od najvećih krivaca za to među alkoholnim pićima, kao i za pojavu akni”, kaže dermatolog, piše Index.

Komentiraj