bolje spriječiti nego liječiti

Želite cijepiti dijete protiv HPV-a? Evo kako to možete učiniti besplatno

Za sve one koji su odlučili cijepiti svoje dijete, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi dobru vijest. Organizira se, naime, besplatno i neobavezno cijepljenje za sve učenice i učenike srednjih škola koje traje do 1. srpnja 2019. godine.

Moći će se cijepiti i učenici 8. razreda osnovne škola i to kod nadležnog školskog liječnika. Koristiti će se devetvalentno cjepivo, a besplatno se mogu cijepiti i sva djeca tih godina koja ne pohađaju školu, piše Život i stil

Nadležni liječnici školske medicine trebali bi održati sastanak s roditeljima djece osmog razreda i educirati ih o Programu cijepljenja. Djeca bi trebala na cijepljenje doći sama s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koje je maloljetnicima potpisao roditelj ili staratelj. Više informacija nalazi se na službenim stranicama HZJZ-a.

HPV odnosno humani papiloma virus obuhvaća 150 tipova virusa, a veliki dio uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalnog područja. U nekim se slučajevima pojavljuju bradavice, a određeni tipovi HPV-a mogu uzrokovati razvoj raka.

Do zaraze dolazi intimnim dodirom kože te sluznice. HPV se širi vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Međutim, bitno je napomenuti da do zaraze dolazi i dodirom kože s kožom. Simptomi bolesti mogu se javiti čak godinama nakon zaraze pa nerijetko zaražene osobe ni ne znaju da imaju HPV, piše Život i stil

Komentiraj