veliki napredak

Znanstvenici izumili uređaj koji može pretvoriti WIFI u struju?

Znanstvenici su objavili nevjerojatnu vijest – izumili su uređaj koji bi nas mogao osloboditi mnoštva punjača i to tako što će skupljati energiju iz WiFi signala, piše Science Alert.

Nadalje, uređaj neće samo skupljati energiju, već će ju moći pretvoriti u električnu energiju s kojom će se moći puniti baterije raznih uređaja

Radi se o tzv. rekteni, tj. o ispravljačkoj anteni (rectenna – ‘rectifying antenna’) koja elektromagnetsku energiju pretvara u istosmjernu električnu struju (DC). Timovi znanstvenika s MIT-ja i s Tehničkog sveučilišta u Madridu uspjeli su konstruirati anetnu na takav način da elektromagnetske valove, poput Wi-Fi signala, hvata kao valove izmjenične struje (AC).

Njih šalje u dvodimenzionalan poluvodič koji ih pretvara u istosmjernu struju pri čemu proizvodi oko 40 mikrovata struje. Ne čini se kao puno, no to je dovoljno da se osvijetli LED žarulja ili pokrenu silicijski čipovi, piše Science Alert.

S obzirom na to da je rektena fleksibilna, mogla bi se postaviti na većim ili manjim površinama. Tako bi se primjerice, mogla rasprostrijeti na velikoj površini poput tapete na zidu ili pak koristitiunutar malog uređaja kao što su fleksibilni pametni telefoni. Tehnologija bi se mogla koristiti u medicinskim usadcima ili senzorima koji bi se mogli progutati.

“Kao liječnik ne želite koristiti baterije za napajanje usadaka ili senzora jer ako krenu propuštati litij, pacijent može umrijeti”, izjavio je inženjer Jesús Grajal s Tehničkog sveučilišta u Madridu.

No, to nije prvi uređaj koji može pretvoriti WiFi signale u električnu energiju. Ideja je tu već neko vrijeme i mnogi se inženjeri bave s tim problemom. No, ono što je u ovom slučaju inovativno jest uporaba drugačijeg materijala za ispravljač, dio koji pretvara AC u DC, s čime je postignuto značajno poboljšanje u razvoju ove tehnologije. U prethodnim slučajevima, ispravljači su bili od silicija ili galijevog arsenida, koji su kruti i skupi materijali.

U fleksibilnoj rekteni, znanstvenici su koristili molibdenov disulfid (MoS2). Debljina mu je samo tri atoma, a kada je izložen određenim kemikalijama, uzrokuje fazni prijelaz između poluvodiča i metalnog materijala.

“Takav dizajn omogućuje stvaranje potpuno fleksibilnog uređaja koji je istovremeno dovoljno brz da hvata većinu signala koje koristi naša elektronika; uključujući WiFi, Bluetooth i mnoge druge”, objasnio je inženjer Xu Zhang iz MIT-ja.

S obzirom na to da je ova tehnika financijski pristupačna, mogla bi se koristiti na velikim površinama. Tim znanstvenika sada radi na izgradnji većih sustava i na poboljšanju učinkovitosti svoje rektene. Rad je objavljen u časopisu Nature.

Komentiraj