novi pristup

Znanstvenici novom metodom djelomično vratili vid slijepima: “Ovo je stvarna poruka nade”

Šest slijepih osoba je, zahvaljujući implantatu koji slike šalje izravno u mozak, djelomice vratilo vid.

Ovo je omogućeno tako što se zaobišlo oko i očni živac, odnosno, s pomoću videokamere pričvršćene na naočale kojom se određena snimka slala elektrodama ugrađenima u vizualni korteks mozga, piše The Guardian.

“Svi prethodni pokušaji fokusirali su se na samo oko, ali da bi pothvat  uspio, potreban je funkcionalan optički živac”, rekao je Alex Shortt, sveučilišni profesor i kirurg u klinici Optegra Eye u kojoj je operacija izvedena.

Dodao je kako je ovo “nevjerojatni pomak u paradigmi liječenja sljepoće i stvarna poruka nade”.

Ova tehnologija nije testirana na onima koji su rođeni slijepi, već na onima koji su oslijepili tijekom života. Sudionici istraživanja, svi potpuno slijepi nekoliko godina, gledali su zacrnjeni ekran kompjutera te su morali identificirati bijeli kvadrat koji se nasumično pojavljivao na ekranu. Većinu vremena uspjeli su pronaći kvadrat.

Paul Phillip je slijep gotovo deset godina, a naočalama se koristi tijekom šetnje sa  suprugom i navodi kako može prepoznati gdje se pločnik i trava susreću.

Daniel Yoshor, voditelj istraživanja i neurokirurg, rekao je kako je njegov tim još daleko od onoga što žele postići, piše The Guardian.

“Ovo je uzbudljivo vrijeme u neuroznanosti i neurokirurgiji i smatram da tijekom svog života možemo vratiti funkcionalni vid slijepima”, rekao je dr. Yoshor.

Komentiraj