snaga trudnica

Znanstvenici testirali granice ljudske izdržljivosti: Iznenadit će vas tko je među najizdržljivijima

Ljudsko tijelo može podnijeti izuzetno velike napore, no dosad nismo znali što to zapravo znači, odnosno koja su su mu krajnje granice.

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke proučavali su sudionike Tour de Francea, utrke duge 2.828 kilometara te još nekih iznimno zahtjevnih natjecanja, kako bi vidjeli kako se njihovo tijelo ponaša.

Pokazalo se da su natjecatelji u prosjeku trošili 4000 kalorija dnevno te da sve preko toga nije dugoročno moguće. Zanimljivo je da su rame uz rame vrhunskim sportašima trudnice. Naime, one žive ga granici napora koje ljudsko tijelo može podnijeti, piše Život i stil.

Studija je počela utrkom Race Across the USA u kojoj se trči gotovo 5000 kilometara u 140 dana. Natjecatelji su mjesecima trčali šest maratona tjedno, a znanstvenici su pratili stanje njihovog organizma. Izmjeren im je bazalni metabolizam prije i tijekom utrke. Pokazalo se da im je potrošnja energije na početku bila na visokoj razini da bi se s vremenom stabilizirala na vrijednost 2,5 puta veću od baznog metabolizma.

Znanstvenici su otkrili vezu između duljine utrke (odnosno trajanja napora) i potrošnje energije. Pa iako je maraton iznimno zahtjevna i iscrpljujuća disciplina, nije ni blizu granice ljudske izdržaljivosti.

Tijekom maratona trkač troši energiju koja je 15,6 puta veća od energije koju sagori bazni metabolizam, dok biciklisti tijekom 23-dnevne utrke Tour de France potroše 4,9 puta više energije baznog metabolizma. Tijekom trudnoće potrošnja energije kod žene je 2,2 puta veća od baznog metabolizma.

“Čovjek se može izlagati iznimnom naporu nekoliko dana, no nikako na duge staze”, kaže dr. Herman Pontzer sa Sveučilišta Duke.

Znanstvenici se slažu da bi potrošnja energije koja je veća od 2,5 puta baznog metabolizma mogla ugroziti probavni sustav, prije no što bi naštetila srcu, plućima i mišićima. Otkrili su da tijelo ne može probavljati hranu, sagorjevati dovoljno kalorija i apsorbirati nutrijenata kako bi zadržalo iznimnop visoku potrošnju energije.

Tijelo može tijekom kratkih iznimnih napora iskoristiti resurse iz masti mi mišića te se oporaviti, no na dugoročne staze to nije moguće, piše Život i stil.

Komentiraj