manipulatori

Evo po čemu ćete odmah prepoznati toksične ljude

Osjećate li se ponekad potpuno iscrpljeno nakon druženja s određenom osobom? U pitanju je njihova toksičnost, a možete ih prepoznati po ovim navikama, piše Život i stil.

Konstantna negativnost može imati stvarne posljedice kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje. Toksične osobe često su izvor pritiska i stresa – bilo na poslu, ljubavnom životu ili društvu. Kad se družimo s njima osjećamo se iscrpljeno, a ove su stvari tipične za njih.

1. Neće se ispričati
Bez obzira na to što toksična osoba učini, nikad nije njihova krivica. Teško se nose s priznavanjem krivnje i gotovo će se uvijek radije svađati nego se ispričati.

U rijetkim će se slučajevima složiti da su krivi ‘pola-pola’ uz drugu osobu, ali nikad nećete čuti riječ ‘oprosti.’ Oni se štite ljutnjom i agresijom, a sram im je nepodnošljiv.

2. Zovu i žale se
Svi imamo loše dane, ali kad postanu navika – to je toksično. Kad vas osoba stalno zove i žali se na sve moguće, to vas iscrpljuje i izaziva miks emocija.

Osjećamo krivnju jer nam je dosta slušati ‘prijatelja’ kako se žali, a s druge strane mu želimo pomoći. Međutim, važno je postaviti granice i smanjiti vrijeme provedeno s toksičnom osobom. Objasnite iskreno osobi zašto se morate distancirati i suočite ju s njezinim stavom.

3. Ne prihvaćaju ‘ne’ kao odgovor
Znak da je netko toksičan može biti i kad vas je strah odbiti neki plan, odluku i reći ‘ne.’ Ako vas traže nešto i odbijete, počnu manipulirati vama. Do tog dolazi jer toksične osobe ne razumiju da i drugi ljudi imaju svoje grance.

Imajte na umu da je reći ‘ne’ sasvim u redu, a posebno kad nešto ne želite napraviti. Podsjećajte sami sebe da niste krivi i da radite dobru odluku.

4. Ne vesele se vašem uspjehu
Ako otkrijete svoj uspjeh toksičnoj osobi, ona će najčešće reagirati vrlo umjereno. Čak i kad se potrudi da odglumi reakciju, uočit ćete manjak stvarnog suosjećanja. Čim to primijetite, smanjite kontakt s tom osobom jer na vas projicira svoje nezadovoljstvo i nije vam prijatelj.

Komentiraj